Jeg har svært ved at sætte grænser

Har du svært ved at sætte grænser overfor din familie, kæreste/ægtefælle, venner, forældre eller dine børn? Føler du måske at andre taler ned til dig, og at dine forsøg på at sætte grænser overskrides? Det kan være en udfordring, hvis du ikke kan sætte grænser og du risikerer at leve et liv, hvor du bliver overhørt, føler dig ”kørt over” og enten reagerer for svagt eller for voldsomt overfor andre mennesker. Jo mindre du lytter til dig selv, desto sværere får du ved at mærke det. Til sidst kan det ende med, at du helt holder op med at gå efter dine behov, fordi du ikke længere kan mærke dem. I stedet kan det være du kun går op i, hvad andre omkring dig har brug for.
Mange mennesker oplever af og til, at de ikke får sagt fra i tide. Ofte oplever man det først efter, at ens grænse er overtrådt og så kan det være for sent. Derfor skal man lære at kunne sige fra og sætte sine egne grænser. Det at sætte sine grænser kræver at man først har kendskab til dem, og at man ved hvilke grænser man har i forskellige situationer.

Hvorfor er det svært at sætte grænser?

Det kan være ekstra svært at sætte grænser, hvis man samtidig har lavt selvværd eller selvtillid. Det skyldes, at man i manglende eller svag grad har evnen til at konfrontere andre mennesker og sige sin mening. Mennesker som har lavt selvværd eller selvtillid bekymrer sig ofte meget over, hvad dem omkring vil synes eller tænke om en. I sådanne tilfælde er det endnu vigtigere at lære om grænsesætning og at blive bedre til det. Det er en proces, ”en slags træning”, som i første omgang kræver, at man kan erkende sine svage og stærke sider. Det er ens stærke sider man skal bruge aktivt i arbejdet med at sætte grænser.
 
Ens opdragelse og opvækst kan også ligge til grund for hvorfor man kan have svært ved at sætte grænser overfor andre. Hvis man ikke selv er blevet opdraget med at få sat grænser, kan det være svært at håndtere og selv sætte sine grænser, da man ikke er vant til denne form for grænsesætning.
 
Børn som er vokset op med forældre, der har et misbrug eller har en psykisk lidelse, kan også have svært ved at sætte deres grænser. En grænseløs tilværelse kan være med til at du udvikler angst, men når du lærer at stå ved dine grænser, så slipper angsten som dug for solen.

 

mentor graenser

Vi tilbyder mentorstøtte til personer, der har svært ved at sætte grænser

En mentor fra Mentor2u kan tilbyde sin støtte, vejledning og rådgivning i forhold til at få en sundere prioritering, hvor du lærer at lytte til dine følelser og være tro mod dig selv og dine værdier. Mentorstøtten er individuel og tilrettelægges ud fra dine ønsker, behov og forventninger. En mentor vil kunne hjælpe dig på vejen frem, så du får sagt ”ja eller nej” til det der kommer til dig, så dine ressourcer og kræfter bliver brugt, og kun netop dertil, hvor du mærker, at det føles rigtigt.
 
Mentorforløbet vil bestå af samtaler, hvor du først og fremmest skal have et godt kendskab til, hvor dine grænser går. Din mentor vil kunne hjælpe dig med at give udtryk for dine følelser og forventninger. Derudover kan mentorstøtten også bestå af hjælp til at forholde sig nysgerrigt og respektfuldt til andre menneskers grænser og til at finde fælles veje i din fremtidige kommunikation med din kæreste/ægtefælle, venner, forældre, kollegaer eller med dine børn. Din tildelte mentor deltager også gerne i forsonende eller forventningsafstemmende samtaler med dine pårørende, og mødes gerne med dig og pårørende i jeres hjemlige omgivelser.

Har jeg brug for en mentor?

Er du i tvivl om, om du har brug for en mentor? Så kan vi hjælpe dig med at afklare dette
Kontakt os, hvis du har brug for afklaring af,  hvilket mentorforløb der passer til dig eller dine pårørende.